Voorbij het onderscheid tussen spiritualiteit en psychotherapie.

Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie wordt ook wel een modern pad voor Levenskunst genoemd. Het Zijnsgeoriënteerde bewustzijnwerk is voor iedereen die geïnspireerd wil leven en werken. Dit vraagt vooral om moed en overgave om de bekende wereld achter je te laten.

Met behulp van Zijnsgeoriënteerde methoden kun je – vaak voor het eerst in je leven – het leven zien zoals het werkelijk is. Je ontdekt wie je ten diepste bent en hoe je vanuit daar opnieuw vorm kunnen geven aan jezelf en jouw leven. Dit noemen we ‘Rusten in Zijn’ en ‘Doen wat je wilt’.

Vaak ben je gaan geloven dat je bent ‘wie je bent’ en denk je dat de dingen nu eenmaal zijn ‘zoals ze zijn’. Het verhaal van je geschiedenis herhaalt zich keer op keer. Vanuit de Zijnsgeoriënteerde visie verandert je kijk op de werkelijkheid totaal. Dan kom je in contact met wie jij werkelijk bent. Hiervoor maak ik gebruik van verschillende methoden: van meditatie en aandachttraining tot psychotherapeutische werkvormen.

Spiritualiteit en psychologie gaan in Zijnsoriëntatie hand in hand. Je leert zien dat onze psychologische (zelfs neurotische) gewoontepatronen een uitdrukking zijn van de spirituele dimensie. En dankzij je psychologische structuur (of vaardigheden) kun je uitdrukking geven aan wie we ten diepste bent.

De Zijnsgeoriënteerde visie is ontwikkeld door Hans Knibbe. In 1987 heeft hij de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht opgericht, het erkende instituut voor Zijnsoriëntatie.